FEHÉR CSOKIS EPERSZEMEK..!
Tegyünk egy edénybe fehér csokit, és ezt az edényt tegyük vízgőz fölé, állandó kevergetés közben olvasszuk fel.
Mossuk meg és csepegtessük le alaposan az eperszemeket, majd a száránál fogva mártsuk bele az olvasztott csokiba. Tegyük alufóliára és rakjuk be a hűtőbe addig, míg a csoki megkeményedik. Kínáljuk kávé mellé, de nagyon jól illik pezsgőhöz is. Megcsinálhatjuk rendes tejcsokival is, vagy ha diétázunk, cukormentes étcsokival.
BURGONYÁS LÁNGOS TEJFÖLEL..!!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt és áttört burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 csipet cukor, só, étolaj a sütéshez Tálaláshoz: friss tejföl, trappista sajt, fokhagyma
A lisztet szitáljuk tálba. A langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjunk vele 5-10 percet, hogy az élesztő felfusson. Tegyük a liszthez az áttört burgonyát, két teáskanálnyi sót, majd a kovászt. Állandó kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. Dagasszuk 10 percig. Takarjuk le tiszta konyharuhával, és langyos helyen kelesszük háromszorosára.
Borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, majd vizespohárral szaggassuk ki. Tegyük tálcára, takarjuk le, és még kelesszük 10 percig.
SÜLT HAL SÜLT KRUMPLIVAL..!!
Hozzávalók: 4 szelet fehér húsú tengeri halfilé, 4 db nagyobb méretű burgonya, olaj a sütéshez, só A panírhoz: 10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor, só, víz
A halfiléket vágjuk ujjnyi csíkokra és sózzuk be. A burgonyákat hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb csíkokra. Öblítsük le hideg vízzel és töröljük szárazra. Bő, forró olajban süssük ropogósra. Papírtörlő kendőre szedjük ki, és tálalásig tartsuk melegen.
Tegyük a lisztet egy kis keverőtálkába, adjuk hozzá a sót és a sütőport. Annyi hideg vízzel keverjük össze, hogy palacsintasűrűségű masszát kapjunk. A halcsíkokat mártsuk a masszába, majd bő forró olajban mindkét oldalát süssük pirosra.
NARANCS REGGELI TURMIX..!!
Hozzávalók személyenként: 1 pohár natúr joghurt, 1 meghámozott narancs, 2,5 dl tej, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál búzacsíra
A narancsok belső fehér ereit vágjuk ki, majd daraboljuk fel. Tegyük a mixerbe. Öntsük rá a tejet és a joghurtot, adjuk hozzá a búzacsírát, ízesítsük mézzel. Turmixoljuk jól össze. Töltsük üvegpoharakba, friss mentalevéllel díszítsük.
Idényjellegű friss gyümölcsökkel is elkészíthetjük. Az aktuális sláger az eper és a málna.
SZAMÓCÁS PITE..!!
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, 1 pohár tej, 50 dkg szamóca, 5 dkg szeletelt mandula
A vajat keverő tálban habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert sütőport és a tejet. Finomabb a sütemény, ha egy kis reszelt citromhéjat és citromlevet is keverünk bele.
A tésztát kivajazott és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntjük, jól elsimítjuk. A megmosott és lecsepegtetett epreket rászórjuk a tészta tetejére. Szeletelt mandulával szórjuk meg. Előmelegített sütőben 140-150 fokon körülbelül 30-35 percig sütjük.
CSOKIS-MEGYES TORTÁCSKA..!!kép nincs hozzá sorry
Hozzávalók: 100 g étcsokoládé, 100 g vaj, 3 tojás, 150 g cukor, 4 evőkanál meggyszörp, 40 liszt, 12 szem friss meggy szárával együtt, só
A csokoládét és a vajat tegyük egy kis tálkába, majd vízgőz felett olvasszuk fel. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, egy csipetnyi sóval és a meggyszörppel. A tojásos habhoz keverjük az olvasztott csokit, majd szójuk hozzá a lisztet. Hat szufléformát vagy kávés csészét vajazzunk ki, és liszttel szórjunk meg. Töltsük háromnegyedig a masszával. Mindegyikbe tegyünk 2-2 db száras meggyet, a meggy szára lógjon ki a tésztából. Forró sütőben 200-210 fokon süssük 15 percig. Óvatosan szedjük ki a formából, porcukorral szórjuk meg. A tortácska közepe kissé folyós fog maradni, ez nem hiba. |